Książka kucharska Opiekunki osoby starszej

Jedynym z obowiązków osób wyjeżdżających do opieki nad osobami starszymi w Niemczech jest przygotowywanie posiłków dla podopiecznych. Dlatego, też  warto jest się zapoznać z kuchnią regionalną, aby móc zaspokoić oczekiwania Seniorów. Zachęcamy do zapoznania się z naszą krótką charakterystyką Kuchni Niemieckiej.

Kuchnia niemiecka – to zbiór różnych kuchni z różnych regionów Niemiec. Pomimo tego, że kuchnia niemiecka kojarzy się raczej z mdłą, bez wyrazu i mało urozmaiconą to tak naprawdę możemy w niej znaleźć wiele różnorodności. Ponieważ, łączy w sobie bogactwo tradycji wielu regionów Niemiec.  Ale również w  kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie.

Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska.

Kuchnie niemiecka uchodzi za „ciężką i tłustą” i jest to prawda. W tradycji Niemieckiej ,,ma być dużo, tłusto i dobrze". Pod tym względem bardzo zbliżona do kuchni niemieckiej jest kuchnia austriacka.

Specjalnością tej kuchni jest:

•    zupa z knedlami
•    sznycel po wiedeńsku
•    strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem podawany z bitą śmietaną
•    słodkie knedle z morelami
•    risotto z dynią i kiełbasą

Golonka po bawarsku

Niemcy bardzo lubią ciężkie, tłuste mięsa, oczywiście osoby strasze nie mogą zbyt często jadać taki potrawy ponieważ zdrowie im na to nie pozwala. Lecz opiekn czasem może zrobić przyjemność swojemu podopiecznego i przygotować tak lubianą w Niemczech golonkę.
 
Produkty
•    4 golonki wieprzowe
•    1 kostka bulionu warzywnego lub suszu warzywnego
•    Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera oraz pora
•    1 cebula
•    6 ziaren pieprzu
•    Sól do smaku, według uznania
•    4-5 ziaren ziela angielskiego
•    Listki laurowe
 
Marynata:
•    350 ml ciemnego piwa
•    4 ząbki czosnku
•    1 łyżka majeranku
•    1 łyżka kminku
•    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
•    2 cebule pokrojone w półplasterki
 
Przygotowanie:
Golonki dokładnie płuczemy pod zimną wodą, następnie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wszystko wodą a następnie dodajemy przyprawy i gotujemy 1,5 godziny. Następnie dodajemy warzywa i znowu gotujemy ok 45 min.
Odcedzamy golonkę (wywar można wykorzystać na zupę) robimy marynatę z pozostałych składników, prócz z cebuli. Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik, golonkę przekładamy na blaszkę obkładamy cebulką, polewamy marynatą i pieczemy ok 45 min.

Polecamy podawać z zasmażaną kapustą i pieczonymi ziemniakami.

Szpecle, czyli niemieckie kluski kładzione

Szpecle mogą być dodatkiem do zup zamiast makaronu. Mogą być również podawane samodzielnie np. z serem, boczkiem, kiszoną kapustą i stanowić przez to główną część dania.

Składniki

•    1 szklanka mąki pszennej
•    ¼  szklanki mleka
•    2 jajka
•    ½  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
•    1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
•    ½  łyżeczki soli
•    3 l gorącej wody
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
 
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem i gałką muszkatołową następnie wymieszać z mąką. Jajka ubijamy na sztywną pianę i podawać powoli do masy z mąki i mleka. Wszystko zmiksować na gładką masę.

Jak ciasto będzie już gotowe to kluski wyciskamy do gotującej się wody, za pomocą praski, durszlaka lub tarki z grubymi oczkami. Można też pokroić na desce na małe kawałeczki i wrzucamy powoli do wody.

Gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową. Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatki na bazie ziemniaków są bardzo popularne w Niemczech. Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa dwie propozycje takich właśnie potraw. Są to świetne propozycje dla osób, które nie mają czasu na gotowanie i nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Sałatki na bazie ziemniaków są bardzo lubiane przez niemieckie społeczeństwo.

 

Propozycja nr 1

Składniki:
•    Ok. 1kg ziemniaków
•    300 g boczku wędzonego
•    1 cebula
•    1/2 szklanki bulionu drobiowego
•    1/4 szklanki octu jabłkowego
•    pęczek szczypiorku bez cebulek
•    sól i pieprz do smaku
•    olej


 Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, jeżeli są młode można je tylko umyć, a następnie gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy. Dodajemy bulion, ocet i ziemniaki i gotujemy do momentu aż ziemniaki wchłoną cały bulion, dodajemy szczypiorek. Można podawać i na ciepło i na gorąco.
 


Propozycja nr 2

 Składniki:
•    500g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
•    pół szklanki mocnego bulionu
•    2 łyżki soku z cytryny
•    łyżka ostrej musztardy
•    łyżka dobrego oleju
•    sól
•    pieprz
•    szczypta cukru
•    2 cebule
•    mały świeży ogórek
•    pęczek szczypiorku


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie kroimy w plasterki i układamy w salaterce. Oblewamy je sosem z soku, musztardy, soli, pieprzu, cukru i oleju oraz bulionem. Posypujemy jeszcze cebulką i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie kroimy ogórka w plasterki, drobno szczypiorek i dodajemy do ziemniaków.

Bawarskie pyzy z kiszoną kapustą

Przygotowanie:

Ciasto na pyzy: ziemniaki dzielimy na pół, jedną część gotujemy w posolonej wodzie, po ugotowaniu ugnieść. Drugą część ścieramy na małych oczkach tarki, następnie odciskamy nadmiar wody. Następnie wszystko razem łączymy.

Farsz: Kapustę kiszoną szatkujemy i mieszkamy z czosnkiem. Na patelnie podsmażamy pokrojoną polędwicę oraz cebulę. Następnie dodajemy kapustę, podsmażamy i wlewamy wino, dodajemy przyprawy. Dusimy wszystko ok 25min. Ziarna jałowca dobrze jest usunąć z farszu.

Zwilżonymi dłońmi formujemy pyzy i nadziewamy farszem z kapusty, następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 20 min.

 

Najlepiej smakują okraszone podsmażoną cebulką z boczkiem.