Kuchnia niemiecka jest zróżnicowana, praktycznie w każdym landzie je się nieco inaczej.Naszym Opiekunkom osób starszych opowiadamy dziś o niemieckich zwyczajach żywieniowych.

Co kraj, to obyczaj.  Co kraj, to też narodowa kuchnia. Kuchnia niemiecka jest zróżnicowana, praktycznie w każdym landzie je się nieco inaczej. Upraszczając, można jednak powiedzieć, że  mięso stanowi podstawę wszelkich niemieckich potraw. Potrawy, których bazą jest mięso, często są kaloryczne a jednocześnie bardzo pożywne. Tradycyjna niemiecką kuchnię preferują raczej osoby starsze, młodzi często za to sięgają po gotowe dania z puszek i mrożonek.

Śniadania i kolacje

W zależności od przyzwyczajeń, Niemcy jedzą śniadania kolacje  składające się z kiełbasek i pieczywa lub śniadania na słodko, czyli pieczywo z różnymi słodkimi smarowidłami – dżemem, marmoladą, serkiem czy kremem czekoladowym. Samo pieczywo zajmuje  w kuchni niemieckiej bardzo ważne miejsce, Niemcy mają ponad 300 rodzajów pieczywa! Koniecznie dowiedz się jaki chleb czy bułki najchętniej jada Senior, którym się opiekujesz.

Zupy

Niemcy nie przepadają za zupami, w niektórych regionach prawie się ich nie jada. Jeśli już na stole pojawiają się zupy, to zazwyczaj są to zupy kremy (krem cebulowy, krem z soczewicy, krem z zielonego groszku) lub gęste zupy z dodatkiem mięsa lub ryb (zupa gulaszowa, hamburska zupa węgorzowa z dodatkiem jabłek, gruszek i suszonych śliwek). Seniorowi powinna posmakować również zupa szparagowa, Niemcy kochają szparagi i w sezonie po prostu się nimi zajadają.

Obiady

W kuchni niemieckiej królują dania mięsne i pożywne dania jednogarnkowe. Jako dodatek najczęściej na stole pojawiają się ziemniaki. Niemcy jedzą niewiele warzyw, trend ten zaczyna się odwracać, młode pokolenia jedzą inaczej i jarzyny częściej pojawiają się w ich diecie, jednak w pokoleniu seniorów obiad bez dodatku warzywnego nie powinien być zaskoczeniem.

Do popularnych niemieckich dań obiadowych należą dania, o których na pewno słyszałaś: białe kiełbaski z kapustą, golonka w piwie, pieczeń po bawarsku oraz takie, których prawdopodobnie nie znasz, np.: Leberknödelsuppe („pulpeciki” z bułki i wątróbki), Maultaschen (niemieckie pierożki z wędzonym boczkiem i szpinakiem), Eintopf (danie przypominające fasolkę po breteońsku, ale z fasolą szparagową) czy Himmel und Erde (kaszanka na piure z ziemniaków i jabłek). Popularnym niemieckim daniem jest również sałatka ziemniaczana.

Desery i przekąski

Najpopularniejszym niemieckim deserem jest strucla z jabłkami i rodzynkami, ciasto  to gości na niemieckich stołach w święta, ale Niemcy zajadają się nim także poza okresem świątecznym. Niemcy lubią też Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki. Przekąską po którą sięgają najczęściej są natomiast precle. Jada się je jako przekąskę między posiłkami, albo jako dodatek do dań głównych. Lubią je dzieci i dorośli, nie może zabraknąć ich w żadnym niemieckim domu.

Napoje

Niemcy piją dużo wody, naturalne jest dla nich, że wodę kupuje się zgrzewkami. W sklepach zobaczysz wiele rodzajów wód o różnym stopniu mineralizacji. Niezwykle popularnym napojem jest Apfelschorle czyli gazowany napój jabłkowy. Może być to po prostu słodki napój o smaku jabłek lub coś, co przypomina świeżowyciśnięty sok jabłkowy w połączeniu z wodą gazowaną. Nie można zapominać, że Niemcy są również wielkimi smakoszami piwa.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!