Sałatka z mortadelą – książka kucharska – opiekunka.gowork.pl

Przepisy dla opiekunek – Sałatka z mortadelą

Sałatka z dodatkiem mortadeli jest bardzo łatwa w przygotowaniu a także bardzo smaczna i sycąca. Świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.

Sałatka:

  • 600 g drobiowej mortadeli
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 pomidory
  • 2 marynowane papryki (opcjonalnie)
  • 300 g sera w kostce

Zalewa:

  • 3 łyżki octu (np. winnego)
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz

Mortadelę, ser i marynowaną paprykę pokroić na cienkie, długie słupki. Cebulę, ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do miski i wymieszać delikatnie.

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać ze sobą i polać sałatkę, ponownie wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki. Posypać szczypiorkiem.

Można też przygotować sos na bazie musztardy:

  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Składniki na sos wymieszać ze sobą i wymieszać z sałatką. Odstawić do lodówki.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!